top of page
Cerca

Disrupció i equips disruptius

  • Writer: jordicastellscuscull
    jordicastellscuscull
  • Nov 22, 2023
  • 2 min de lectura

Dijous passat vàrem fer una sessió a l''Associació d'Empreses de les Terres de l'Ebre (AECE https://aecebre.com/ ) explicant com aplicar chatGPT a les activitats del dia a dia de qualsevol professional . La casualitat va fer que aquell mateix dia per la tarda aparegués la notícia de l'acomiadament de Sam Altman, per part del "Board" d'OpenAI. I a partir d'aquell moment, va començar una setmana turbulenta (fins i tot queda curt aquest qualificatiu) en el món de la I.A. amb anades i vingudes cap a Microsoft. I just avui, dimecres 22 de novembre, apareix la notícia de la seva readmisió a OpenAI. Al marge de les consideracions estratègiques entre companyies, de les relacions interpersonals entre els membres clau d'aquesta empresa o d'aspectess vinculats amb la visió i missió inicial contrastant amb l'actual, les expectatives i especulacions generades només s'entenen si ens adonem que estem vivint els inicis d'una revolució sense precedents i que tothom vol posicionar-se quan abans millor. Tot plegat m'ha fet pensar en el que ens expliqen els Mapes de Wardley.

Per als que no ho coneixeu, els Mapes de Wardley (Wardley Maps) són eines visuals que mostren la cadena de valor d'una empresa (o el servei o producte que comercialitza) i com evolucionen els components i les tecnologies que el composen a mesura que esdevenen més madurs. Aquestes mapes ajuden a prendre decisions estratègiques i a comprendre el context d'un negoci, especialment els vertebrats a través de tecnologia.

Aquesta metodologia i eina proposats per Simon Wardley es basa en la comprensió de com evolucionen les tecnologies i també inclou el com aquesta evolució impacta en la gestió i l'organització dels equips de les empreses que impulsen aquests productes tecnològics. És a dir, pot ser una eina útil per analitzar l'evolució que pot tenir una start-up tecnològica i com hauria d'evolucionar l'equip al capdavant.

El cicle de vida del producte, marcat per les tecnologies, descriu com les tecnologies passen per diferents etapes, des del seu naixement fins a la seva maduresa. Les tres fases principals són Genesis, Custom-Built, Product i Commodity/Utility. Cada fase té implicacions diferents per a la gestió i la estratègia, i per descomptat, en com ha d'actuar l'equip al capdavant de l'empresa: un equip inicialment molt emprenedor però que ha de saber povitar cap a un equip amb un perfil més gestor a mesura que es passa de ser una start-up a ser una empresa consolidadal


Simon Wardley defineix tres tipus de rol per als equips de treball i, en conseqüència, per als equips directius de start-ups: Pioners (Pioneers), Colons (Settlers) i Urbanistes (Town Planners).

  • Pioneers (Pioners): Són els equips que exploren noves tecnologies a la fase Genesis. Busquen la innovació i estan disposats a assumir riscos.

  • Settlers (Colons): A mesura que una tecnologia esdevé més estandarditzada a la fase Custom-Built, els equips de "colons" treballen en el desplegament i l'optimització d'aquesta tecnologia.

  • Town Planners (Urbanistes): A la fase Commodity, els equips "d'urbanistes" es centren en l'eficiència i l'escalabilitat, mitjançant la automatització i l'estandardització.

És imaginable que persones com Ylia Sutskever (CSO d'OpenAI) tenen un perfil altament tecnològic (i científic), ideals per a l'etapa del Genesis i la disrupció. Caldrà veure com enfocarà OpenAI l'etapa del producte com a Commodity, i amb quines persones al capdavant.




 
 
 

Kommentarer


email CAT.PNG
  • alt.text.label.LinkedIn

©2023, GrowInnMinds

bottom of page